• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

    Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
    Ιατρείο: 210 8980822
    Κινητό: 6947 129307
  • Ινοαδένωμα Μαστού

    Θεραπευτική Προσέγγιση Καρκίνου του Μαστού

    Χειρουργική
    Με βάση το στάδιο της νόσου, δηλαδή τον τύπο του καρκίνου, το μέγεθός του, την παρουσία ή όχι διηθημένων μασχαλιαίων λεμφαδένων και την παρουσία ή όχι απομακρυσμένων μεταστάσεων, καθορίζεται και το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Κατά κανόνα προηγείται κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση κι ακολουθούν συμπληρωματικοί θεραπευτικοί χειρισμοί.

    Τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την ασθενή είναι εάν θα γίνει μαστεκτομή ή όχι και το αν θα χρειαστεί μετεγχειρητική χημειο- ή ακτινοθεραπεία. Στις μέρες μας πλέον η μαστεκτομή τείνει να εγκαταληφθεί, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα αρχικά στάδιά του, περιορίζεται δε σε περιπτώσεις παραμελημένων όγκων ή ακόμα και σε περιπτώσεις, που η ίδια η ασθενής το επιθυμεί ως θεραπευτική επιλογή. Οι χειρουργικές επεμβάσεις λοιπόν που έχουν θέση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι:

    Επεμβάσεις διατήρησης του μαστού

    • Ογκεκτομή
    • Τμηματεκτομή
    • Τεταρτεκτομή

    Στην ουσία πρόκειται για την ίδια επέμβαση. Διαφέρουν ως προς το μέγεθος του παρασκευάσματος. Η βασική αρχή αυτών των επεμβάσεων είναι να αφαιρεθεί στο σύνολό της η βλάβη μαζί με επαρκές τμήμα φυσιολογικού ιστού πέριξ αυτής. Το μέγεθος της εκτομής έχει να κάνει κυρίως με το μέγεθος του όγκου, αλλά και με μορφολογικούς χαρακτήρες του μαστού. Για παράδειγμα εκτομή όγκου 3 εκ. μαζί με γειτνιάζοντα υγιή ιστό ακτίνας 1 εκ. σε μια γυναίκα με μικρούς μαστούς μπορεί να ισοδυναμεί με μαστεκτομή.

    Μαστεκτομή

    Απλή μαστεκτομή
    Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή

    1. Ογκεκτομή
    2. Τμηματεκτομή
    3. ΤεταρτεκτομήΣτην πρώτη περίπτωση εκτέμνεται στο σύνολό του ολόκληρος ο μαστός (μαζικός αδένας, παρακείμενο λίπος, υπερκείμενο δέρμα, θηλή, θηλαία άλως).
    4. Στη δεύτερη επέμβαση συναφαιρούνται και οι λεμφαδένες της σύστοιχης μασχαλιαίας κοιλότητας.
    5. Στις μέρες μας πλέον μαστεκτομή διενεργείται στο -% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

    Εκτομή λεμφαδένα φρουρού

    Πρόκειται για μια νεώτερη επιλογή, κατά την οποία με ειδική τεχνική (έγχυση χρωστικής ή/και ραδιοϊσοτόπου) εντοπίζεται κι εκτέμνεται πλην του όγκου και ο πρώτος στη σειρά λεμφαδένας πλησίον αυτού. Μη διήθηση αυτού στην ιστολογική εξέταση, αποκλείει σε σημαντικό ποσοστό (>80%) τη διήθηση άλλων μασχαλιαίων λεμφαδένων, οι οποίοι δεν αφαιρούνται κι αποφεύγεται έτσι σημαντική νοσηρότητα, που άλλως θα επέφερε ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης.


    ογκεκτομή βιοψία φρουρού λεμφαδένα

    Η μέθοδος προσφέρεται βέβαια για μικρούς όγκους και πρέπει να εφαρμόζεται από έμπειρο στην τεχνική αυτή χειρουργό.

    Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

    Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Καρκίνος Μαστού Χειρουργική Μαστού

    Άρθρα – Εξελίξεις

    Άρθρα – Εξελίξεις 6

    Χειρουργικές Επεμβάσεις

    Επείγουσα Χειρουργική

    Ειλεός 1
    Περιτονίτιδα 2
    Αιμορραγία 1
    Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 205 queries in 0.098 secs