• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

    Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
    Ιατρείο: 210 8980822
    Κινητό: 6947 129307
  • Λαπαροσκοπική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης

    Γενικά
    Πολλές φορές το περιεχόμενο του στομάχου ακολουθεί αντίστροφη πορεία και παλινδρομεί στο εσωτερικό του οισοφάγου. Η παλινδρόμηση αυτή συνήθως προκαλεί οπισθοστερνικό καύσος, που επιδεινώνεται κατά τη νύχτα και πολλές φορές επιπλέκεται με κοιλιακό άλγος, βήχα, όπως και με βλάβες των δοντιών, των ούλων και της φωνής. Η παλινδρόμηση επιδεινώνεται κατά κανόνα με το κάπνισμα, τον καφέ, τις λιπαρές τροφές και την παχυσαρκία. Φάρμακα, που ενδεχομένως επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι τα στεροϊδή, η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη.


    Λαπαροσκοπική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης

    Τι είναι η λαπαροσκοπική θολοπτύχωση
    Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης είναι η περιτύλιξη τμήματος του θόλου του στομάχου πέριξ του κοιλιακού οισοφάγου, ώστε να δημιουργηθεί μια μορφή λειτουργικής βαλβίδας, η οποία αποτρέπει την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου.

    Πότε απαιτείται
    Απλά συντηρητικά μέτρα, πολλές φορές, όπως αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες ή διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να επιφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων. Βοηθούν επίσης φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως οι πραζόλες και οι αναστολείς πρωτονίων. Σε κάθε περίπτωση προ της διενέργειας της επέμβασης απαιτούνται:

    • γαστροσκόπηση, η οποία θα αποκλείσει κάποια άλλη πάθηση,
    • 24ωρη pHμετρία, που επιβεβαιώνει την παλινδρόμηση του οξέος και
    • μανομετρία
    • κατάποση βαρίου

    Τεχνική επέμβασης
    Υπό γενική αναισθησία διενεργούνται τέσσερις ή πέντε οπές στην κοιλιά, διά των οποίων εισάγονται η τηλεσκοπική κάμερα και οι κάνουλες εργασίας μετά το φούσκωμα της κοιλιάς με αέρα. Ακολουθεί η παρασκευή του άνω τμήματος του στομάχου, ώστε να ελευθερωθεί από τους συνδέσμους του και να γίνει κινητό και στη συνέχεια περιτυλίγεται τμήμα του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο, ώστε η βαλβίδα που θα δημιουργηθεί εκεί να αποτρέψει αφενώς την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών κι αφετέρου τη μετακίνηση του τελικού οισοφάγου εντός του θώρακα (ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη).

    Μετά το χειρουργείο
    Επειδή τα χειρουργικά τραύματα είναι μικρά, ο μεταγχειρητικός πόνος είναι περιορισμένος, ωστόσο χορηγούνται και αναλγητικά. Λίγες ώρες μετά την επάνοδο στο θάλαμο νοσηλείας, ο ασθενής κινητοποιείται και ξεκινά η λήψη υγρών από το στόμα. Κατά κανόνα παραμένει στο νοσοκομείο το βράδυ της επέμβασης κι αποχωρεί την επομένη με διατροφικές οδηγίες.

    Διατροφικές οδηγίες
    Ως άμεση συνέπεια των χειρισμών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είναι το οίδημα του οισοφάγου, που έχει ως συνέπεια τη μετεγχειρητική δυσκαταποσία για μία περίοδο λίγων εβδομάδων. Για το λόγο αυτό συστήνεται για λίγες ημέρες η λήψη αποκλειστικά υγρών τροφών κι εν συνεχεία αλεσμένων για δύο τρεις εβδομάδες. Η μη συμμόρφωση του ασθενούς με τις παραπάνω οδηγίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση εμέτων και κοιλιακού άλγους, όπως για παράδειγμα επί κατανάλωσης ψωμιού ή κρέατος. Επάνοδος στην προ του χειρουργείου διατροφή, συστήνεται μετά την πάροδο ενός μηνός, ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη απώλεια βάρους.

    Κίνδυνοι επέμβασης
    Κατά κανόνα μετά το χειρουργείο παρατηρείται μικρή επιδείνωση της προεγχειρητικής δυσκαταποσίας για ένα διάστημα έως και τέσσερις εβδομάδες. Κρίσιμη λοιπόν θεωρείται, κι όχι απλά βοηθητική, η απόλυτη κατανόηση κι αυστηρή τήρηση του διαιτολογίου. Ως επιπλοκές της λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής αναφέρονται:

    • η μακροχρόνια δυσκαταποσία. Πιθανότατα να χρειαστεί νέα ενδοσκόπηση κι ενδεχομένως διαστολές του τελικού οισοφάγου, ώστε να αποκατασταθεί η προκληθείσα στένωση. Σε περίπτωση αδυναμίας αποκατάστασης της στένωσης με διαστολές, πολλές φορές χρειάζεται επανεπέμβαση.
    • το γαστρικό φούσκωμα. η περιτύλιξη του οισοφάγου είναι σφιχτή, μπορεί να προκληθεί αδυναμία εμέτου με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται αέρας και να προκαλείται φούσκωμα στο στομάχι.
    • η συνεχιζόμενη παλινδρόμηση. Μπορεί να οφείλεται είτε σε χαλαρή περιτύλιξη του οισοφάγου ή σε διάσπαση της. Τότε χορηγούνται ξανά αντιόξινα φάρμακα.
    • η αιμορραγία. Όταν αυτό συμβεί διεγχειρητικά, πολλές φορές αποτελεί αιτία μετατροπής της επέμβαση σε ανοικτή.
    • η διατομή του πνευμονογαστρικού νεύρου. Συμβαίνει σπάνια και προκαλεί καθυστερημένη γαστρική κένωση και φουσκώματα.
    • η βλάβη άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων. Όταν κάτι τέτοιο συμβεί και γίνει αντιληπτό την ώρα του χειρουργείου, μπορεί να αποτελέσει άλλη μια αιτία μετατροπής.
    Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

    Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης

    Άρθρα – Εξελίξεις

    Άρθρα – Εξελίξεις 6

    Χειρουργικές Επεμβάσεις

    Επείγουσα Χειρουργική

    Ειλεός 1
    Περιτονίτιδα 2
    Αιμορραγία 1
    Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 198 queries in 0.119 secs