• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκήλης

  Τι είναι η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη
  Πρόκειται για χάσματα στο κοιλιακό τοίχωμα, τα οποία εμφανίζονται επίκτητα στη θέση προγενέστερης χειρουργικής τομής. Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε θέση στο κοιλιακό τοίχωμα γύρω από την μετεγχειρητική ουλή. Στη θέση αυτή οι κοιλιακοί μύες εμφανίζονται εξασθενημένοι κι ευάλωτοι στη δημιουργία χάσματος μεταξύ τους. Διαμέσου αυτού του χάσματος ξεκινά η προβολή ενδοκοιλιακών σπλάχνων, η οποία φαίνεται ως μία τοπική διόγκωση, βαθμιαία αυξανόμενων διαστάσεων.


  κοιλιοκήλη
  κοιλιοκήλη

  Ποια τα συμπτώματα που προκαλούν
  Επισκοπικά προβάλλει μία μάζα, τοπική διόγκωση στο τοίχωμα της κοιλιάς, η οποία αντιστοιχεί εσωτερικά στην πρόπτωση σπλάχνων, τα οποία λόγω διαφορών στις πιέσεις, βρίσκουν ελεύθερη δίοδο προς τα έξω. Συνήθως η διόγκωση αυτή είνα ανώδυνη, άλλοτε πάλι προκαλεί μία τοπική δυσφορία ή ευαισθησία, ιδίως κατά την προσπάθεια άρσης βάρους, το βήχα ή την κένωση. Η διόγκωση συνήθως εξαφανίζεται με την κατάκλιση κι επανεμφανίζεται στην όρθια θέση. Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με το πέρασμα των ωρών, με το μέγιστο της εντάσεώς τους να παρατηρείται προς το τέλος της ημέρας. Μπορεί να συνυπάρχουν ναυτία, έμετοι, όπως και σχετική ή πλήρη καταστολή των κενώσεων. Όταν αυτά γίνουν έντονα ή μόνιμα, αποτελούν ένδειξη παγίδευσης ή και περίσφιξης του περιεχόμενου εντέρου, οπότε και η επίσκεψη στο χειρουργό κρίνεται απαραίτητη κι επείγουσα.

  Τεχνική
  Χρησιμοποιούνται ειδικά μακρόστενα εργαλεία, μικρές τομές, μια τηλεσκοπική κάμερα υψηλής ευκρίνειας κι ένα μόνιτορ. Αρχικά εισάγεται η κάμερα διαμέσου της πρώτης τομής, που για λόγους προφύλαξης εκτελείται μακριά από την ουλή. Υπό άμεση όραση, στη συνέχεια εισάγονται και τα εργαλεία από τις επόμενες τομές. Επισκοπείται η κοιλιά σε όλη της την έκταση κι εκτιμάται η δυνατότητα αποπεράτωσης του χειρουργείου με τη λαπαροσκοπική προσπέλαση. Όταν ο κίνδυνος τρώσης ευγενών οργάνων, λόγω συνήθως παρουσίας πολλαπλών και στερεών συμφύσεων έιναι αυξημένος, η απόφαση μετατροπής της επέμβασης σε ανοικτή δε θα πρέπει να καθυστερεί. Οι επόμενοι χρόνοι της επέμβασης είναι παρόμοιοι με αυτούς της κλασικής, ανοικτής επέμβασης: αφού καθαριστούν οι συμφύσεις κι αναταχθεί το περιεχόμενο της κήλης στη θέση του, εισάγεται ειδικό πλέγμα στην κοιλιά, απλώνεται και με ειδικά clips καθηλώνεται στο κοιλιακό τοίχωμα.


  ανάταξη περιεχομένου κοιλιοκήλης

  ανάταξη περιεχομένου κήλης

  καθήλωση πλέγματος κοιλιοκήλης

  καθήλωση πλέγματος

  Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής τεχνικής
  Με τη λαπαροσκοπική προσπέλαση μία πραγματικά μεγάλη επέμβαση μετατρέπεται σε μικρότερη. Η αποκατάσταση είναι ταχύτερη, η νοσηλεία μικρότερη, ο πόνος ηπιότερος και φυσικά ο κίνδυνος επιμόλυνσης του τραύματος και υποτροπής της κήλης (<10% σε σχέση με το 20-40% της ανοικτής επέμβασης) σαφώς μικρότερος. Οι ασθενείς κατά κανόνα, αν όχι την ίδια, την επόμενη μέρα επιστρέφουν στο σπίτι τους.

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 201 queries in 1.229 secs