• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Τι είναι η Διάσταση ορθών κοιλιακών μυών

  Ορισμός
  Πρόκειται για το διαχωρισμό των δύο ορθών κοιλιακών μυών. Οι ορθοί κοιλιακοί μύες, ένας σε κάθε πλευρά, ενώνονται μπροστά, στη μέση γραμμή, συνιστώντας ενιαίο μυϊκό στρώμα προστασίας των σπλάχνων. Όταν αυτοί, για διάφορους λόγους, αρχίσουν κι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, με φορά προς τα πλάγια, αδυνατίζει το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, με αποτέλεσμα τα κοιλιακά σπλάχνα να προβάλλουν προς τα έξω.

  Εικόνα (διάσταση ορθών κοιλιακών μυών)

  Κάθε άνθρωπος γεννιέται με διάσταση των μυών αυτών, συνήθως όμως μέχρι την ηλικία των 3 ετών ελαχιστοποιείται και οι μυς σφραγίζουν στη μέση, εκτός από το επίπεδο του ομφαλού, όπου διατηρείται για πάντα μία ευένδωτο θέση.

  Συμπτώματα και σημεία
  Πόνος στη ράχη, κακή στάση του σώματος, προβλήματα στο έδαφος της πυέλου, γαστροεντερικές ανωμαλίες, όπως δυσκοιλιότητα και μετεωρισμός είναι μερικά από τα συνήθη ενοχλήματα, που παρατηρούνται.

  Στις περισσότερες γυναίκες που θα έχουν εγκυμοσύνη η διάσταση, και τα ενοχλήματα, που αυτή προκαλεί, θα επιδεινωθούν. Η περιοχή της διάστασης εξάλλου, παραμένει πάντα μία ευάλωτη θέση ανάπτυξης κοιλιοκήλης, η οποία απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση.

  Χειρουργική θεραπεία
  Οι άρρενες εμφανίζουν μία ιδιαίτερη μορφή διάστασης, που εκδηλώνεται ως μια ευμεγέθης προβολή (μπάλα) στο άνω μέρος της κοιλιάς από το στέρνο μέχρι τον ομφαλό. Όταν υπάρχουν ενοχλήματα ή συνοδός κοιλιοκήλη, απαιτείται χειρουργείο, το οποίο βέβαια αφήνει ως κατάλοιπο μία ευμεγέθη ουλή.

  Στις γυναίκες η διάσταση συνήθως λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, εκτεινόμενη και κάτω από το επίπεδο του ομφαλού, παραμορφώνοντας το σχήμα της κοιλιάς στο σύνολό της. Ιδεώδης τρόπος χειρουργικής αποκατάστασης αποτελεί η κοιλιοπλαστική, με την οποία αποκαθίσταται σε όλο του το μήκος ο διαχωρισμός των μυών, η κοιλιά λαμβάνει αισθητικά ένα ιδανικό σχήμα, ενώ η ουλή του χειρουργείου είναι οριζόντια και χαμηλή, “κρύβεται” δε μέσα στο μπικίνι!

  Εικόνα (κοιλιοπλαστικής)

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Διάσταση Λευκής Γραμμής

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 195 queries in 0.089 secs