• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Υδροκήλη

  Ορισμός
  Είναι η συλλογή υγρού μέσα στο ημιόσχεο σε άμεση επαφή με το σύστοιχο όρχη. Μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή σπανιότερα αμφοτερόπλευρη.


  Εικόνα (υδροκήλη)

  Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο όρχης περιβάλλεται από κάποια λεπτά περιβλήματα, εντός των οποίων υπάρχει ελάχιστη ποσό υγρού, που παίζει το ρόλο του λιπαντικού, διευκολύνοντας την ελεύθερη κίνηση του όρχη. Περίσσεια από το υγρό αυτό απομακρύνεται από το όσχεο με τις φλέβες. Όταν ο ρυθμός παραγωγής του όμως ξεπεράσει αυτός της απέκκρισής του, συγκεντρώνεται πλεονασματικό υγρό, δίδοντας γένεση στην υδροκήλη.

  Αιτιολογία
  Συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες άνω των 40 ετών.

  • Πιο συχνά δεν ανευρίσκεται αιτία.
  • Σπανιότερα ενοχοπιείται παθολογία από το σύστοιχο όρχη, όπως φλεγμονή, τραυματισμός ή όγκος.
  • Μπορεί να εμφανιστεί μετεγχειρητικώς μετά από εγχείρηση αποκατάστασης κιρσοκήλης.

  Κλινική εικόνα
  Η υδροκήλη δίνει την εντύπωση της παρουσίας ενός μπαλονιού γεμάτου με νερό, μαλακής σύστασης και σε στενή γειτονία με το σύστοιχο όρχη, συνηθέστερα μπροστά του. Ποικίλλει σε μέγεθος, αυξανόμενη με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως είναι ανώδυνη, ενώ αυτή που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ίσως προκαλέσει ένα αίσθημα βάρους

  Διάγνωση
  Εύκολα αναδεικνύεται με τη βοήθεια ενός φακού, το φως του οποίου διαχέεται ευχερώς διαμέσου του ημιοσχέου. Αν το μέγεθος της υδροκήλης είναι μεγάλο, παρακέντηση από το υγρό της επιβεβαιώνει την παρουσία της. Η διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος οσχέου-όρχεων θέτει τη διάγνωση σε αμφίβολες περιπτώσεις.

  Θεραπεία

  • Σε ενήλικες όπου η παρουσία της υδροκήλης δε δημιουργεί προβλήματα, αφήνεται χωρίς αντιμετώπιση.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται σε μεγάλες ή συμπτωματικές υδροκήλες. Δια μικρής τομής επί του οσχέου, διανοίγονται τα περιβλήματα του όρχεος, αναρροφάται το υγρό κι επανασυρράπτονται κατά αντίθετη φορά (αναστροφή ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα). Πρόκειται για ελάσσονος βαρύτητας επέμβαση, μετά την οποία ο ασθενής δύναται να επιστρέψει στο σπίτι του.
  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Υδροκήλη

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 195 queries in 0.095 secs