• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

    Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
    Ιατρείο: 210 8980822
    Κινητό: 6947 129307
  • Καρκίνος παχέος εντέρου

    Είναι ο καρκίνος, που αναπτύσσεται στο παχύ έντερο και το ορθό. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον άνθρωπο, κάτι το οποίο δε θα έπρεπε να συμβαίνει αν αναλογιστεί κανείς, πως εάν κάθε άτομο άνω των 50 ετών υποβαλόταν στον απαιτούμενο προληπτικό έλεγχο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών των θανάτων.

    Στατιστικά στοιχεία

    • Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα
    • Το 93% των περιστατικών αφορά σε άτομα άνω των 50 ετών
    • Προσβάλλονται αδιακρίτως γυναίκες και άνδρες
    • Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία

    Πώς η διαλογή του πληθυσμού σώζει ζωές;
    Σχεδόν πάντα ο ορθοκολικός καρκίνος αποτελεί εξελικτικό στάδιο προκαρκινικών πολυπόδων του ορθού και του παχέος εντέρου. Ο προληπτικός έλεγχος εντοπίζει αυτούς τους πολύποδες, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη απομάκρυνσή τους πριν εξαλλαχθούν σε καρκίνο, ανιχνεύει δε τον καρκίνο, όταν εφαρμόζεται συστηματικά, σε πιο πρώιμα στάδια, καθιστώντας τη θεραπεία του πιο αποτελεσματική.

    Σε ποια ηλικία αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος;
    Η ηλικία των 50 σηματοδοτεί την έναρξη του προληπτικού ελέγχου, ο οποίος συνιστάται να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Επιβάλλεται η έναρξή του σε νεαρότερες ηλικίες ή πιο πυκνά μεσοδιαστήματα όταν:

    • Ο εξεταζόμενος ή στενός συγγενής αναφέρει ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου
    • Ο εξεταζόμενος πάσχει από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

    Προκαλεί συμπτώματα;
    Δυστυχώς τόσο οι πολύποδες, όσο και ο καρκίνος μπορεί στα πρώιμα στάδιά τους να μην προκαλούν συμπτώματα. Συνήθως όμως προκαλούν:

    • Παρουσία αίματος στα κόπρανα
    • Μεταβολή των εντερικών συνηθειών, του τύπου της δυσκοιλιότητας ή της ελάττωσης της διαμέτρου των κοπράνων
    • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
    • Ανορεξία, ζάλη, αναιμία
    • Ανεξήγητο κοιλιακό άλγος

    Φυσικά πρόκειται για μη ειδικά συμπτώματα, που προκαλούνται από πλήθος άλλων παθήσεων και που χρήζουν ερμηνείας και διερεύνησης από γιατρό.

    Εξετάσεις διαλογής πληθυσμού (Screening tests)
    Εφαρμόζονται μία-μία ή σε συνδυασμό κατά περίπτωση

    • Εξέταση ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα. Χρειάζεται δείγμα κοπράνων από τρεις διαδοχικές κενώσεις.
    • Δακτυλική εξέταση. Ελέγχονται δακτυλικώς τα τελευταία 10εκ. του παχέος εντέρου.
    • Σιγμοειδοσκόπηση. Επιτρέπει τον “οπτικό” έλεγχο του βλεννογόνου μέχρι το αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου.

    • colon-cancer
      Αρχόμενος όγκος ανευρίσκεται στην ενδοσκόπηση

    • Ολική κολοσκόπηση. Ελέγχεται στο σύνολό του το παχύ έντερο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εξαίρεσης βλαβών προς βιοψία.
    • Βαριούχος υποκλυσμός. Εισάγεται αρχικά ένα ένεμα βαρίου διά του πρωκτού, ακολουθεί ένα δεύτερο αέρα και λαμβάνονται ακτινογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται με σαφήνεια ολόκληρη η επιφάνεια του αυλού του παχέος εντέρου.
    Εξέταση Συχνότητα Σκοπός Παρατηρήσεις
    Ανίχνευση αίματος στα κόπρανα Ετησίως Ανιχνεύει αίμα από πολύποδες, καρκίνο ή άλλες βλάβες. Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία και δεν ενέχει κινδύνους. Η εξέταση γίνεται στο σπίτι, συνιστάται η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών-φαρμάκων για τον αποκλεισμό ψευδώς θετικών δειγμάτων.
    Σιγμοειδοσκόπηση Ανά 5ετία Ελέγχει το βλεννογόνο των τελευταίων 40-60εκ. του παχέος εντέρου, ταχέως, με δυνατότητα αφαίρεσης βλαβών. Στην εμβέλειά της ανιχνεύεται το 50% των καρκίνων. Απαιτείται ειδική προετοιμασία με υποκλυσμούς, συνήθως δε χρειάζεται κάποιου τύπου αναισθησία κι ενέχει κίνδυνο διάτρησης κι αιμορραγίας.
    Ολική κολοσκόπηση Ανά 10ετία Ομοίως με τη σιγμοειδοσκόπηση, αλλά για το συνολικό μήκος του παχέος εντέρου. Ομοίως με τη σιγμοειδοσκόπηση, επιπλέον ελέγχει όλο το παχύ, η προετοιμασία είναι πιο ενδελεχής και κάποιου τύπου αναισθησία σχεδόν πάντοτε απαιτείται.
    Βαριούχος υποκλυσμός Ανά 5ετία Δύναται να ανιχνεύσει πολύποδες καρκίνο ή άλλη παθολογία. Μικρός κίνδυνος διάτρησης, απαιτείται κι εδώ προετοιμασία, συνήθως όχι αναισθησία και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.
    Δακτυλική εξέταση Ετησίως Γρήγορη, ανώδυνη εξέταση, που δεν απαιτεί προετοιμασία του εντέρου. Δυνατότητα ψηλάφησης μάζας ή ανίχνευσης αίματος.

    Χειρουργική αντιμετώπιση
    Η επέμβαση εκτομής του παχέος εντέρου ονομάζεται κολεκτομή. Πρόκειται για τη χειρουργική αφαίρεση ενός τμήματος του παχέος εντέρου μαζί με το γύρω λιπώδη ιστό και τους λεμφαδένες του, καθώς και υγιή τμήματα παχέος εντέρου ένθεν κι ένθεν του όγκου. Τα ενεπομείναντα κολοβώματα του εντέρου συρράπτονται μεταξύ τους, ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του πεπτικού σωλήνα. Συνήθως σε μία κολεκτομή αφαιρείται περί το ένα τρίτο με ένα τέταρτο από το συνολικό μήκος του παχέος εντέρου, ενώ για να θεωρείται ογκολογικά επαρκής, στο παρασκεύασμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 λεμφαδένες. Ασφαλώς και η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει θέση κι ένδειξη για την αφαίρεση των καρκίνων του παχέος εντέρου. (περιγράφεται στο κεφάλαιο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής).

    Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται χαμηλά στο ορθό, η επέμβαση ονομάζεται χαμηλή πρόσθια εκτομή του ορθού, ενώ στην περίπτωση που εντοπίζεται πολύ κοντά στους σφιγκτήρες εκτελείται η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού, κατά την οποία δεν περισσεύει κολόβωμα περιφερικό για τη συνένωση του εντέρου, οπότε παραμένει μόνιμη κολοστομία (παρά φύση έδρα) στο κοιλιακό τοίχωμα.


    colectomy
    τύποι κολεκτομής

    Συνήθως τη μέρα πριν το χειρουργείο απαιτείται καθαρισμός του εντέρου από το περιεχόμενό του, ο οποίος επιτυγχάνεται ευχερώς με τη χρήση καθαρτικών σκευασμάτων.

    Μετεγχειρητικά λαμβάνονται ενδοφλεβίως υγρά και αναλγητικά, ενώ η σίτιση ξεκινά συνήθως μετά το τρίτο 24ωρο, όταν επανέλθει η λειτουργία του εντέρου, η οποία επιβεβαιώνεται με την αποβολή αερίων και κοπράνων.

    Σε πρώιμους καρκίνους σταδίου 0 και Ι πολλές φορές εφαρμόζεται απλή πολυπεκτομή ή τοπική εκτομή διαμέσου κολονοσκόπησης. Τοπική εκτομή εκτελείται και σε ανάλογους όγκους του ορθού διαπρωκτικά, χωρίς τομή στην κοιλιά, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους κι επιβαρυμένους ασθενείς. Φυσικά η μετεγχειρητική παρακολούθηση αυτών των ασθενών είναι στενότερη και συχνότερη.

    Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

    Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Καρκίνος Παχέος Εντέρου

    Άρθρα – Εξελίξεις

    Άρθρα – Εξελίξεις 6

    Χειρουργικές Επεμβάσεις

    Επείγουσα Χειρουργική

    Ειλεός 1
    Περιτονίτιδα 2
    Αιμορραγία 1
    Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 203 queries in 0.132 secs