• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Τι είναι η Κιρσοκήλη

  Ορισμός
  Πρόκειται για διόγκωση των μικρών φλεβών, που περιβάλλουν τον έναν ή και τους δύο όρχεις. Συνήθως είναι ανώδυνη ή προκαλεί ήπιο βάρος. Η διόγκωση αφορά στις φλέβες του σπερματικού τόνου, δηλαδή του “μίσχου” του όρχη, που περιέχει αρτηρίες, φλέβες, λεμφαγγεία, μυικές ίνες, νεύρα και το σπερματικό πόρο, δηλαδή το σωληνάκι, που μεταφέρει το σπέρμα από τον όρχη.

  Ποιος εμφανίζει κιρσοκήλη;
  Η κιρσικήλη είναι πάθηση συχνή. Ένας στους 5 άντρες θα εμφανίσει κιρσοκήλη μεταξύ 15 και 25 ετών. Κατά κανόνα (50%) η εντόπισή της είναι αριστερά, λιγότερο συχνά (‹50) εντοπίζεται και στις δύο πλευρές, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις η κιρσοκήλη σχετίζεται με το δεξιό όρχη. Η υπεροχή της αριστερής πλευράς έναντι της δεξιάς σχετίζεται με διαφορετική ανατομική συμβολή των φλεβών των δύο πλευρών.

  Συμπτώματα – σημεία
  Συνήθως δεν αναφέρονται συμπτώματα. Ήπιο αίσθημα βάρους ή ακαθόριστης ενόχλησης αναφέρουν λίγοι ασθενείς, συνηθέστερα προς το τέλος της ημέρας, μετά παρατεταμένη ορθοστασία. Ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών μπορεί η κιρσοκήλη να γίνεται αντιληπτή στην ψηλάφηση -ψηλαφητά κορδόνια αμέσως πάνω από τον όρχη- ή και στην επισκόπηση -ασύμμετρη τοπική διόγκωση, πάνω στην οποία διαγράφεται γραμμοειδές ανάγλυφο.

  εικόνα (κιρσοκήλη)

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Κιρσοκήλη

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 198 queries in 0.093 secs