• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

    Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
    Ιατρείο: 210 8980822
    Κινητό: 6947 129307
  • μόνιμος κεντρικός φλεβικός καθετήρας (άρθρο)

    Τι είναι ο μόνιμος κεντρικός φλεβικός καθετήρας

    Είναι ένα πλήρως εμφυτευμένο σύστημα, που αποτελείται από ένα μεταλλικό θάλαμο έγχυσης (Cath) κι έναν καθετήρα (Port). Ο θάλαμος έγχυσης κατασκευάζεται από υποαλλεργικό κι απόλυτα βιοσυμβατό τιτάνιο, υλικό το οποίο δεν είναι μαγνητικό κι επιτρέπει την ασφαλή διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Ο καθετήρας κατασκευάζεται από σιλικόνη ή πολυουρεθάνη και είναι ακτινοσκιερός, επιτρέποντας τον ακριβή έλεγχο της θέσης του με μια απλή ακτινογραφία.

    Ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι να δεχθούν αυτόν τον καθετήρα;
    Το σύστημα Port-a-Cath εξασφαλίζει μόνιμη, άνετη, ανώδυνη κι επαναλαμβανόμενη πρόσβαση στο φλεβικό σύστημα του ασθενούς και χρησιμοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

    • Σε μακροχρόνια θεραπεία με κυτταροτοξικούς παράγοντες κι άλλα “επιθετικά” φάρμακα
    • Σε ασθενείς σε χρόνια παρεντερική αγωγή
    • Σε ασθενείς με κατεστραμμένες περιφερικές φλέβες, που χρειάζονται συχνές ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων ή διαλυμάτων

    Πού τοποθετείται το σύστημα Port-a-Cath;
    Ο καθετήρας τοποθετείται σε μια μεγάλη φλέβα του σώματος, με πρώτη επιλογή τη δεξιά υποκλείδιο φλέβα. Στη συνέχεια συνδέεται με το μεταλλικό κώδωνα, ο οποίος εμφυτεύεται υποδορίως σε παρακείμενη περιοχή, μερικά εκατοστά μακριά από τη θέση παρακέντησης της φλέβας. Η τοποθέτηση του συστήματος γίνεται κάτω από άσηπτες συνθήκες, στο χειρουργείο, υπό τοπική αναισθησία, ο ασθενής δε εξέρχεται από το νοσοκομείο άμεσα.

    Ποιες είναι οι επιπλοκές της τοποθέτησής του;
    Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση, ανώδυνη και με πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκής. Ωστόσο πάντοτε υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης αιμο-πνευμοθώρακα κατά την παρακέντηση της υποκλειδίου φλέβας, τοπικής αιμορραγίας ή αιματώματος στην περιοχή της τομής, ενώ σπανιότερα είναι αδύνατη η τοποθέτηση του συστήματος, λόγω ανατομικών παραλλαγών, ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί άλλες παρακεντήσεις της φλέβας στο παρελθόν, επεμβάσεις στην περιοχή παρακέντησης ή τοπική ακτινοβολία

    Πώς χρησιμοποιείται το σύστημα;
    Η χρήση του είναι πολύ απλή και δε διαφέρει σημαντικά από τη διαδικασία της απλής φλεβοκέντησης. Το δέρμα πάνω από το θάλαμο έγχυσης αποστειρώνεται και μια ειδική βελόνα παρακέντησης εισάγεται στο θάλαμο. Μέσα από αυτή τη βελόνα μπορούμε να χορηγήσουμε στον ασθενή το φάρμακό του, φυσιολογικό ορό, αίμα ή οποιοδήποτε άλλο διάλυμα. Εξάλλου με την ίδια διαδικασία μπορούμε να διενεργήσουμε και αιμοληψία.

    Τι γίνεται μετά το τέλος της θεραπείας;
    Το σύστημα τοποθετείται κυρίως σε ασθενείς, που πρόκειται να υποβληθούν σε επανειλημμένες συνεδρίες θεραπείας ή και σε πολλούς κύκλους θεραπείας. Για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του ασθενούς καλό είναι να μην αφαιρείται, παρά μόνο εάν ο θεράπων ιατρός είναι σίγουρος, ότι δεν πρόκειται να το χρειαστεί στο μέλλον. Διαφορετικά μπορεί να παραμείνει στο σώμα του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρακτικά για πάντα, χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα.

    Αυτό που απαιτείται όταν δε χρησιμοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι να ηπαρινίζεται, να ξεπλένεται δηλαδή με ειδικό αντιπηκτικό διάλυμα σε τακτά χρονικά διαστήματα -μία φορά κάθε 3-4 εβδομάδες-, ώστε να αποφευχθεί η θρόμβωση και κατά συνέπεια αχρηστία του συστήματος. Όταν αποφασιστεί η αφαίρεσή του, πραγματοποιείται εύκολα με τοπική αναισθησία.

    Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

    Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Ογκολογική Χειρουργική

    Άρθρα – Εξελίξεις

    Άρθρα – Εξελίξεις 6

    Χειρουργικές Επεμβάσεις

    Επείγουσα Χειρουργική

    Ειλεός 1
    Περιτονίτιδα 2
    Αιμορραγία 1
    Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 203 queries in 0.129 secs