• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Τι είναι οι Όζοι θυρεοειδούς

  Τι είναι όζος;

  Πρόκειται για συνάθροιση κυττάρων θυρεοειδικού ιστού, τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και δημιουργούν μικρές μάζες μέσα στον υπόλοιπο υγιή αδένα. Αν και στην πλειονότητά τους οι όζοι είναι καλοήθεις, σε μικρό ποσοστό εμπεριέχουν καρκίνο. Για να μη διαγνωστεί ο καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο, όλοι οι όζοι του θυρεοειδούς απαιτούν διερεύνηση.

  Τι συμπτώματα προκαλεί;
  Οι περισσότεροι όζοι ανευρίσκονται τυχαία, στα πλαίσια απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για άλλες παθήσεις και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Άλλοτε πάλι γίνονται αντιληπτοί από τον ίδιο τον ασθενή είτε επισκοπικά (στον καθρέπτη), είτε ψηλαφητικά (φορώντας κάποιο κολιέ). Άλλες φορές η ανεύρεση παθολογικών τιμών των θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί στην ανίχνευση των όζων, αν και στην πλειονότητά τους είναι ανενεργείς και δεν προκαλούν μεταβολή στις τιμές των ορμονών.
  Σπάνια οι ασθενείς αιτιώνται πόνο στο λαιμό, το σαγόνι ή το αυτί. Όταν οι όζοι αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος, μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολία στην κατάποση, την αναπνοή ή και την ομιλία από άμεση πίεση. Το βράγχος της φωνής, που ακόμα πιο σπάνια εμφανίζεται, συνήθως σχετίζεται με ανάπτυξη καρκίνου.

  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:

  • Γενικά οι θυρεοειδικοί όζοι δεν προκαλούν συμπτώματα.
  • Ακόμα και στις περιπτώσεις καρκίνου τυπικά οι τιμές των ορμονών είναι φυσιολογικές.
  • Όταν υπάρχει υποψία, ο ειδικός γιατρός πρέπει να εξετάσει το λαιμό μας.

  Τι προκαλεί τη δημιουργία όζων;
  Αν και η παρουσία τους είναι εξαιρετικά συχνή, δε γνωρίζουμε την αιτία πρόκλησής τους. Μετά την ηλικία των 60, ένας στους δύο έχουν θυρεοειδικούς όζους, οι οποίοι ανευρίσκονται κατά την κλινική ή απεικονιστική εξέταση. Ευτυχώς σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% οι όζοι είναι καλοήθεις. Η έλλειψη του ιωδίου σχετίζεται με την ανάτυξη όζων, όπως και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού.

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Όζοι Θυρεοειδούς

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 198 queries in 0.093 secs