• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Τι είναι το Περιεδρικό Συρίγγιο – Απόστημα

  Ορισμοί
  Απόστημα είναι η συλλογή πύου σε μια κοιλότητα όχι προσχηματισμένη, αλλά που προκύπτει από τη φλεγμονή και νέκρωση ιστών. Στην περίπτωση του περιεδρικού αποστήματος, η συλλογή του πύου εντοπίζεται στους χώρους πέριξ του πρωκτού και σε άλλοτε άλλη ανατομική σχέση με τους μυς του περινέου.

  Συρίγγιο είναι ο σχηματισμός ενός ινώδους πόρου (σωληνάριο), που φέρει σε επικοινωνία (συνδέει) άλλοτε άλλα όργανα, συνήθως κοίλα (με κοιλότητα) είτε μεταξύ τους, είτε με το δέρμα. Στην περίπτωση του περιεδρικού συριγγίου το εσωτερικό του πρωκτού διά του συριγγώδους πόρου αποχετεύει υλικό από το περιεχόμενό του στον περιπρωκτικό χώρο.


  περιεδρικό συρίγγιο
  τύποι περιεδρικών συριγγίων

  Αιτιολογία
  Το περιεδρικό συρίγγιο στην ουσία αποτελεί εξελικτικό στάδιο (χρόνια κατάσταση) του αποστήματος. Το περιεδρικό απόστημα οφείλεται σε απόφραξη και φλεγμονή αδένων (κρυπτικών) του πρωκτικού σωλήνα, οι οποίοι πρήζονται από τη συγκέντρωση της παραγόμενης βλέννης, κάποτε επιμολύνονται με μικρόβια και αποστηματοποιούνται.

  Συμπτωματολογία
  Το απόστημα εκδηλώνεται με οξέα τοπικά φαινόμενα:

  • Έντονος πόνος
  • Ερυθρότητα
  • Πρήξιμο
  • Αδυναμία του ασθενή να καθίσει
  • Γενικά συμπτώματα: πυρετός, ρίγος, αδυναμία, κακουχία
  • Εκκροή πύου

  Το συρίγγιο δεν εκδηλώνεται με έντονα φαινόμενα. Συνήθως προϋπάρχει ιστορικό αποστήματος ή περιπρωκτικού τραυματισμού. Ανευρίσκεται τυχαία, συνήθως λόγω ανεύρεσης ακαθαρσιών στο εσώρουχο από την εκρροή ρυπαρού περιεχομένου.

  Χειρουργική θεραπεία
  Το απόστημα απαιτεί άμεση χειρουργική διάνοιξη, συνήθως υπό επισκληρίδιο αναισθησία κι ευρεία παροχέτευση του πύου. Συνήθως για τον ακριβή εντοπισμό της αποστηματικής κοιλότητας, προεγχειρητικά διενεργείται αξονική τομογραφία.

  Για τη μελέτη της πορείας και των στομίων του συριγγώδους πόρου απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος προεγχειρητικά με μαγνητική τομογραφία κι ενδοσκοπικό υπέρηχο. Θεωρείται εξαιρετικά λεπτομερής κι ανατομική επέμβαση, επειδή ο πόρος διέρχεται διαμέσου άλλοτε άλλων ανατομικών δομών κρίσιμων για το μηχανισμό εγκράτειας των κοπράνων, η ιατρογενής κάκωση των οποίων μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Θεραπευτικά διενεργείται απλή χειρουργική διάνοιξη ή κι εξ ολοκλήρου αφαίρεση του πόρου από το έξω μέχρι το έσω στόμιό του στον πρωκτό.

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Περιεδρικό Απόστημα – Συρίγγιο

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 198 queries in 0.096 secs