Γενικά
Πρόκειται για μια σειρά βλαβών, που διαφέρουν ως προς την αιτιολογία, τη συχνότητα και τις κλινικές εκδηλώσεις τους. Οι περισσότερες ανακαλύπτονται τυχαία σε απεικονιστικούς ελέγχους, που γίνονται για άλλους λόγους, ενώ κατά κανόνα η κλινική πορεία τους είναι καλοήθης. Μία μικρή μόνο μειονότητά τους μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και σπάνια σχετίζονται με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα. Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος κύστεις παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα ή και επιπλοκές, όπως αυτόματη αιμορραγία, ρήξη, φλεγμονή ή πίεση των χοληφόρων. Ως σπανιότερες επιπλοκές, ειδικών τύπων κυστικών σχηματισμών όμως, όπως είναι το κυσταδένωμα, αναφέρονται η κακοήθης μεταστροφή ή το αναφυλακτικό shock στην περίπτωση εχινοκόκκου κύστεως.
Απλές κύστεις ήπατος
Πρόκειται για σφαιροειδείς σχηματισμούς με περιεχόμενο διαυγές καθαρό υγρό, που δεν επικοινωνούν με τα ενδοηπατικά χοληφόρα. Το μέγεθός τους ποικίλει από λίγα χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά, σε σημείο, που η κύστη να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της άνω κοιλίας. Ανευρίσκονται συχνότερα σε γυναίκες και στο δεξιό λοβό του ήπατος.
Οι συμπτωματικοί ασθενείς συνηθέστερα διαμαρτύρονται για ένα αίσθημα πληρότητας και βάρους στην κοιλιά, πόνο ή και ναυτία. Οι μεγάλες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν ατροφία του γειτονικού υγιή ηπατικού ιστού, με αντισταθμιστική υπερτροφία του άλλου ηπατικού λοβού.
Διάγνωση
Η ανεύρεση μιας κύστης επιτυγχάνεται εύκολα με τη διενέργεια ενός απλού υπερηχογραφήματος, η διάκριση όμως μιας απλής κύστης από ένα κυσταδένωμα, ένα κυσταδενοκαρκίνωμα, μια εχινόκοκκο κύστη ή ακόμα κι από μία καρκινική πρωτοπαθή ή μεταστατική εστία, πολλές φορές είναι δύσκολη.
Επίσης με την αξονική τομογραφία διαγράφεται ευχερώς μία απλή κύστη ήπατος, ακόμη κι αν αυτή έχει επιπλακεί με εσωτερική αιμορραγία και φέρει διαφραγμάτια.
Η μαγνητική τομογραφία δε, απεικονίζει σαφώς την περιγεγραμμένη βλάβη, που αντιστοιχεί στην κύστη.