• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Χολολιθίαση – Χολοκυστίτιδα – Χοληδοχολιθίαση – Τι είναι

  Ποιος ο ρόλος της χοληδόχου κύστεως;
  Η χοληδόχος κύστη αποτελεί όργανο, όπου αποθηκεύεται η χολή, το απαραίτητο για την πέψη των τροφών υγρό, το οποίο παράγεται στο ήπαρ. Με τη σύσπαση του τοιχώματος της, αμέσως μετά το γεύμα, η χολή προωθείται δια του κυστικού και χοληδόχου πόρου στο αρχικό τμήμα του εντέρου, όπου αναμιγνύεται με την τροφή.


  Ανατομία επινεφριδίων

  Τι συμβαίνει στη χολολιθίαση και τη χολοκυστίτιδα;
  Για άγνωστο λόγο, που έχει να κάνει κυρίως με τη διαταραχή στη σύσταση της χολής, πολύ συχνά δημιουργούνται λίθοι (πέτρες) εντός της χοληδόχου κύστης. Η παρουσία αυτών μπορεί να μη δημιουργεί ενοχλήματα και να διαπιστώνεται τυχαία. Χρόνια παραμονή τους προκαλεί φλεγμονή του οργάνου, που ονομάζεται χολοκυστίτιδα. Συνηθέστερα προκαλεί άτυπα δυσπεπτικά ενοχλήματα, όπως ακαθόριστο κοιλιακό άλγος, τάση για έμετο ή έμετο, φουσκώματα. Άλλοτε πάλι παρασυρόμενοι οι λίθοι μπορεί να αποφράξουν τον κυστικό πόρο και να προκαλέσουν ισχυρό πόνο κάτω από τις δεξιές πλευρές ή το χοληδόχο πόρο και να προκαλέσουν σοβαρότερες βλάβες, όπως ίκτερο ή παγκρεατίτιδα.

  Πώς ανακαλύπτονται οι χολόλιθοι;
  Η πιο ειδική εξέταση για την παθολογία της χοληδόχου κύστης είναι το υπερηχογράφημα. Σε περίπτωση χολοκυστίτιδας ανευρίσκονται επηρεασμένοι οι δείκτες φλεγμονής (λευκά αιμοσφαίρια, ΤΚΕ) σε αιματολογικές εξετάσεις, ενώ σε επιπλεγμένες καταστάσεις επηρεάζονται οι ηπατικές δοκιμασίες (αλκαλική φωσφατάση, γ-GT, SGOT, SGPT, χολερυθρίνη, αμυλάση). Τέτοιες περιπτώσεις απεικονιστικά διερευνώνται με αξονική και μαγνητική τομογραφία.

  Τι γίνεται όταν κάποιος χολόλιθος αποφράξει το χοληδόχο πόρο;
  Κάποτε για τη διερεύνηση κι αποσυμφόρηση του χοληδόχου πόρου η θεραπεία ήταν χειρουργική και η νοσηρότητα μεγάλη. Σήμερα η χειρουργική διερεύνηση του χοληδόχου πόρου εκτελείται σπανιότατα, όταν άλλες λιγότερο επεμβατικές τεχνικές αποφύγουν. Πλέον υπάρχει δυνατότητα διά του γαστροσκοπίου να καθετηριάσει κανείς το χοληδόχο πόρο και με ειδικά εργαλεία να απομακρύνει τους λίθους (ERCP ). Σε δεύτερο χρόνο συστείνεται εκλεκτική λαπαροσκοπική αφαίρεση της λιθογόνου χοληδόχου κύστης.

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Χολολιθίαση

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 201 queries in 0.100 secs