• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Μη ψηλαφητές βλάβες μαστού (Ογκίδια – Καρκίνος Μαστού)

  Ο καρκίνος του μαστού παγκοσμίως αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

  Περιέργως η ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα της νόσου σχετίζεται με σταθερά ποσοστά επιβίωσης κυρίως λόγω:

  • αύξησης των προγραμμάτων πρόληψης
  • συμμόρφωσης σε τακτικούς μαστογραφικούς ελέγχους
  • βελτίωσης των απεικονιστικών τεχνικών

  Στις μέρες μας η ανίχνευση μη ψηλαφητών μορφωμάτων στο μαστό παρουσιάζει σημαντική πρόοδο. Τέτοια μορφώματα συνήθως έχουν διάμετρο μικρότερη του ενός εκατοστού.

  Η πρωτογενής πρόληψη ίσως έχει μικρό αντίκτυπο στα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του μαστού, επειδή οι αιτίες του νεοπλάσματος ακόμη δεν μπορούν να εξηγηθούν. Έτσι, μόνο η δευτερογενής προφύλαξη (μαστογραφικός έλεγχος) μπορεί να αποφέρει βελτίωση των ποσοστών, λόγω της πρώιμης διάγνωσης και κατά συνέπεια αντιμετώπισης της νόσου.

  Η ανίχνευση βλαβών μη ψηλαφητών στο μαστό καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική εάν αναλογιστούμε, πως το ποσοστό των ανιχνεύσιμων όγκων άνω του 1 εκ. στις μέρες μας παραμένει υψηλό και πως όγκοι τέτοιων διαστάσεων αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα επιπολασμού 7 με 9 χρόνια, διάστημα ικανό να έχουν ήδη αναπτυχθεί μεταστάσεις.

  Ωστόσο η μαστογραφική και/ή η υπερηχοτομογραφική ανίχνευση μιας μη ψηλαφητής βλάβης δεν αποτελεί πάντα σημείο κακοήθειας: μία στις 4 βλάβες καταγράφονται ως καρκίνος στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο ακτινολόγος είναι ο πρώτος που θα συστήσει βιοψία μιας βλάβης όταν κάτι από τα παρακάτω παρατηρηθεί στη μαστογραφία ή τον υπέρηχο:

  • όζος ή πάχυνση του παρεγχύματος του μαζικού αδένα
  • συρρέουσες ή διάχυτες μικροαποτιτανώσεις
  • όζος με μικροαποτιτανώσεις.

  Οπωσδήποτε η ακρίβεια της διάγνωσης σχετίζεται με την κατάρτιση του ακτινοδιαγνώστη. Όσο πιο έμπειρος είναι αυτός, τόσο σπανιότερα συνιστάται χειρουργική βιοψία. Έτσι ο χειρουργός έχει να εκτελέσει μια πολύ στοχοποιημένη επέμβαση, λαμβάνοντας σημαντικά υπόψη το κοσμητικό αποτέλεσμα.

  Ως εκ τούτου το κυρίαρχο θέμα είναι ο ακριβής εντοπισμός της μη ψηλαφητής βλάβης, ώστε να απομακρυνθεί και να εξεταστεί μόνο η ύποπτη εστία, θέτοντας την ακριβή διάγνωση αποφεύγοντας άσκοπη συναφαίρεση υγιούς παρεγχύματος εις βάρος και του αισθητικού αποτελέσματος.

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Ογκίδιο Μαστού

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 202 queries in 0.092 secs