• Γεώργιος Μητρόπαπας, MD, PhD

  Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
  Ιατρείο: 210 8980822
  Κινητό: 6947 129307
 • Θεραπεία Περιτονίτιδας

  Επιβάλλεται η διακομιδή σε νοσοκομείο και η άμεση έναρξη της αντιμετώπισης.

  Συντηρητική αγωγή
  Χορηγούνται ενδοφλεβίως υψηλές δόσεις αντιβιοτικών επί μακρό διάστημα. Παράλληλα σταματάει η σίτιση, τοποθετείται ρινογαστρικός σωλήνας κένωσης του στομάχου, κι ενδοφλέβιες γραμμές για τη χορήγηση άφθονων υγρών ή και παρεντερικής σίτισης.

  Χειρουργική αντιμετώπιση
  Τις περισσότερες φορές επιβάλλεται η χειρουργική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς βλάβης, πχ. σκωληκοειδίτιδας, διάτρησης έλκους, ενδοκοιλιακού αποστήματος.

  Επιπλοκές περιτονίτιδας
  Η σήψη είναι μία πιθανή έκβαση της περιτονίτιδας, ειδικά όταν αυτή δε διαγνωσθεί κι αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η φλεγμονή επεκτείνεται και σε άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα την προσβολή κι ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. Τα συμπτώματα και σημεία της περιτονίτιδας επιμένουν κι εντείνονται. Αν η σήψη δεν ανταποκριθεί στη συντηρητική θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό shock. Πρόκειται για εξαιρετικά βαριά κατάσταση, που οδηγεί σε σημεία καταπληξίας, σοβαρή πτώση της πίεσης και κυκλοφορική κατάρριψη με μεγάλη ταχυκαρδία, ταχύπνοια και κρύο δέρμα. Επιβάλλεται πιο επισταμένη παρακολούθηση του ασθενούς, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με γενικά υποστηρικτικά μέτρα, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης της πρωτοπαθούς βλάβης.

  Μοιραστείτε τη Δημοσίευση

  Δείτε όλες τις Δημοσιεύσεις στην Κατηγορία: Περιτονίτιδα

  Άρθρα – Εξελίξεις

  Άρθρα – Εξελίξεις 6

  Χειρουργικές Επεμβάσεις

  Επείγουσα Χειρουργική

  Ειλεός 1
  Περιτονίτιδα 2
  Αιμορραγία 1
  Κατασκευή ιστοσελίδων Horizonit.gr ™ , Designed by PrintALL.gr ™ • 2014  | 200 queries in 0.079 secs